keskiviikko 23. toukokuuta 2012

Iltarutiinit ja unipäiväkirja

Eilen olin illalla varma, että koko yö menee ihan plörinäksi, kun T nukahti syliin kahdeksan aikaan ja iltapuurokin oli tuossa vaiheessa syömättä. Kävin viemässä neidin sänkyynsä, jossa tyytyväisenä vain käänsi kylkeä ja jatkoi unia. Tunnin päästä alkoi kuitenkin täysi hulina ja T oli ihan virkkuna hereillä. Kokeilin sitten iltasadun lukemista (ei hyvä: innostui vain lisää), tylsistelyä (ei oikein toiminut, kun keksi itse tekemistä ja itkeskeli ilmeisesti hieman ikeniään ja oli pakko lähteä etsimään viilennettyä purulelua), iltapuuroa (maistui hyvin, mutta neiti taisi saada vain lisää energiaa touhuamiseen), sängyssä imettämistä (kieppui kuin hyrrä kun massu oli jo täynnä) - lopulta hän vihdoin nukahti viereen/tissille, kun leikin itsekin nukkuvaa. Käänsi minulle vain selkänsä ja vääntäytyi kippuralle ja alkoi tuhista. Eikä ollut moksiskaan siitä, että vein hänet omaan sänkyynsä. Vähän aukoi silmiään, nappasi unirievun kainaloon, kiepsautti pussilakanan jalkojensa ympäri ja jatkoi unia. Käytiin oikein iskämiehen kanssa ihmettelemässä miten hienosti toinen siellä nukkuikaan.

Vaikka sitä varsinaista unikoulumallia ei olla vielä valitukaan tai ylipäätään tehty lopullista päätöstä unikoulun tarpeellisuudesta, muutaman asian voi laittaa kuntoon parempien unien saavuttamiseksi. Ensinnäkin totesin, että meidän iltarutiinit kaipaavat pientä päivitystä. T:n iltarutiinit ovat olleet samat siitä saakka kun hän syntyi ja nyt siihen voisi lisätä muutamia osasia.

Iltatoimien aloitusta täytyy hieman aikaistaa. T kuukahtaa unille usein jo kahdeksan aikaan ja iltarutiinit olisi hyvä suorittaa rauhassa ja kiireettä. Ensin vaipan vaihto ja yöpaita päälle. Sitten iltapuuro ja imetys ja sen jälkeen omaan huoneeseen isin (tai äidin) kanssa lukemaan iltasatua ja/tai laulamaan - T rakastaa kuunnella laulamista ja usein itsekin mölisee laulaa mukana. Hankittiin T:n huoneeseen tuoli, jossa on hyvä hoitaa myös ilta/yöimetys, joten huoneesta ei ole aivan heti tarvetta poistua näihin toimiin.

Toiseksi päätin kirjata ylös yöheräämisiä ja päiväunia, jotta saan jonkinlaisen kokonaiskäsityksen T:n unista. Öisin näköjään toistuu tyypillisesti sama kaava (muutaman yön kokemuksella): T herää suusnnilleen puoli kahden ja puoli viiden aikaan ja nukahtaa helposti tissille hieman syötyään. Kun yöheräämisten kaavan tietää, voi harkita esimerkiksi suunniteltuja herättämisiä ja hivuttaa heräämistä niiden avulla aina hieman myöhemmäksi, kunnes toinen herättämisistä/heräämisistä jää kokonaan pois jne, mutta itse lähinnä mietin, että kun tietää milloin nälkä iskee ja kun itse käy usein hereillä vähän ennen T:n varsinaista heräämistä, voisi imetyksen käydä hoitamassa oman aikataulun mukaan pois alta. Lapsikaan ei pahemmin protestoi eikä edes kunnolla herää tuohon, mutta saisi massunsa täyteen. Ehkä se toimisi samoin kuin tuo heräämisen hivuttaminen ja pikkuhiljaa toinen yösyöttö jäisi pois tai myöhentyisi? En tiedä, mutta tällainen on harkinnassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti