sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Hyvä ruoka, parempi mieli

Hihiiiiii, ruokaa!

T seurasi kuola valuen meidän muiden syömisiä ja hiljeni seuraamaan jokaista suuhun menevää haarukallista ja lusikallista. Myös lautasen sisältöä on kuikuiltu jo jonkin aikaa. Ajattelin ajan olevan siis otollinen aloittaa kiinteiden maistelu noin niinkuin lapsen tahtisesti imetyksen ohella. Suunnittelin kyllä täysimetystä sinne kuuteen kuukauteen, mutta uskon siihen, että kullekin kehitysaskeleelle on herkkyyskautensa ja meillä tämä kausi ruoan suhteen on nyt.

Aloitimme luumulla (jota annoimme lääkärin määräyksestä jo parikuisena vedellä ohennettuna mahan toimintaa edistämään) ja bataatilla. Luumusoseen ostin valmiina, mutta bataatin tein itse. Eikä ole vaikeaa, kokeile vaikka!

Pese bataatti hyvin ja pistele siihen haarukalla reikiä. Laita se uuniin 200 asteeseen noin 45-60 minuutiksi, kuori menee pinnalta kurttuun, kun bataatti on kypsä. Jos epäilyttää, niin kannattaa kokeilla kypsyys esim hammastikulla. Sisus menee kypsyessään ihan pehmeäksi. Halkaise bataatti veitsellä ja koverra sisus lusikalla. Soseuta bataatti blenderissä tai sauvasekoittimella (bataatti menee niin pehmeäksi, että ehkä soseutus onnistuisi haarukallakin). Ohenna sose sopivaksi rintamaidolla tai vaikka vedellä, myös korvike käy. Satsi säilyy jääkaapissa kolme päivää ja osanhan voi pakastaa. Korviketta ei kuitenkaan suositella pakastettavaksi, joten en tiedä miten sillä notkistettu ruoka pakastimessa säilyy. Me pakastettiin jääpalamuotissa, josta on helppo ottaa pieniä annoksia. 

Neitokainen myös jaksaa istua jo pieniä hetkiä, joten hankimme syöttötuolin. Siinä on toki pakko tukea esim viltillä, ettei lapsrukka heilu puolelta toiselle, mutta hienosti jaksaa siinä jo pönöttää tuettuna ruokailutuokion ajan. Ekalla kerralla bataattia upposikin hyvä satsi, toinen söi ihan innoissaan varmaan neljänneksen koko bataatista. Tässäkin on kaksi koulukuntaa - toisten mielestä aloitellaan pienillä annoksilla, ehkä teelusikallinen kerralla ja toisten mielestä voi antaa lapsen syödä sen verran kuin itse haluaa. Päätin, että meillä aloitetaan juuri sillä satsilla, jonka T jaksaa ja haluaa syödä - ei enemmällä eikä vähemmällä, upposi sitä sitten lusikallinen tai koko satsi. Uusia ruokia maistellaan noin viikon verran kutakin, jotta mahdolliset allergiset reaktiot ehtivät tulla esiin jos ovat tullakseen. Lisäksi makuihin pitää tottua, jotta niistä alkaa tykätä, toistot ovat siis tarpeen tässäkin asiassa.

Ruoka-aineista ainakin banaani ja peruna kovettavat mahaa, joten meidän "kakkaan kerran viikossa jos silloinkaan" -lapselle en niitä ihan heti syötä. Jos mahan kanssa on vaikeuksia, niin kannattaa vähän selvitellä, ettei vaiva ainakaan ruoalla pahene. Ensi viikolla meillä aloitellaan avokado ja herne, katsotaanpa miten ne maistuvat!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti