sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Turvakaukalosta turvaistuimeen

Kuva lainattu täältä.

Mitä turvallisuusasioihin tulee, niin niistä meillä ei tingitä. Portaissa ei kiipeillä yksin ja autossakin on lapsen voitava matkustaa mahdollisimman turvallisesti. Turvakaukalo alkoi jäädä pieneksi ja jo jonkin aikaa olemme vertailleet erilaisia turvaistuinmalleja keskenään. Autoliiton turvaistuintestit on luettu puhki ja uusimpiin, ei vielä Suomessa testattuihin malleihin tutustuttu netissä.

Lopulta päädyimme arpomaan Cybex Pallas 2:n ja Cybex Sironan välillä. Valinta olisi ollut mahdoton tehdä ilman, että pääsimme kokeilemaan istuinta liikkeeseen. Kriteereinä meillä oli, että istuimessa täytyy olla isofix-kiinnitys, jolloin istuin on kiinnitetty auton runkoon kiinnittimillään. Jos olen oikein ymmärtänyt, isofix-kiinnitys "sitoo" penkin auton runkoon, jolloin törmäystilanteessa auton runkoon suunnitellut turvaominaisuudet auttavat myös penkkiä ja etenkin penkissä istujaa selviytymään mahdollisimman vähin vammoin. Toiveena oli myös, että penkki menisi mahdollisimman pitkään ja että sen saisi kiinnitettyä myös selkä menosuuntaan, jolloin mahdollisessa nokkakolaritilanteessa lapseen kohdistuva rasitus olisi mahdollisimman pieni.

Useat penkit soveltuvat käyttöön 9 kilosta alkaen, mutta yllättävää kyllä vain harvaa (ainakaan Megamuksun myymää mallia) sai asennettua selkä menosuuntaan. Pallas olisi mennyt 36 kiloon saakka ja sitä olisi saanut muokattua moneksi, mutta kiinnitys oli tosiaan vain kasvot menosuuntaan ja palkin kiinnitys lapsen eteen olisi tapahtunut auton omilla turvavöillä. Kokeiltaessa T oli ihan kauhuissaan ja melkein hukkui palkin taakse. Jotenkin istuin vaikutti tosi isolta pienelle ihmiselle. Sironassa puolestaan on käytössä viisipistevyöt ja siinä vaiheessa, kun käännetään kasvot menosuuntaan, eteen asennetaan palkki, mutta se kiinnitetään omilla vöillään (tällöin viisipistevyöt irrotetaan penkistä). Sirona ei sitten taas mene kuin 18 kiloon saakka eli noin neljävuotiaaksi. Sironan voisi kuitenkin ottaa käyttöön jo vauvan kanssa kallistustoiminnon ja penkin muodon ansiosta, mutta erillistä turvakaukaloa kuitenkin suositellaan ja kieltämättä se pienen vauvan kanssa on myös käytännöllisempi. Sironassa on aivan uudenlainen pyörivä alusta, joka helpottaa lapsen laittamista istuimeen ja istuimesta poisottamista, kun penkin voi kääntää sivuttain. Hinta-laatusuhde oli Pallaksessa kohdillaan, kun taas Sirona oli melko kallis, vaikkakin Cybexin uusimpana mallina varustettu viimeisimmillä turvaominaisuuksilla.

Lopulta päädyimme Sironaan, kuten kuvasta saattaa päätellä, ja T:kin vaikuttaa tyytyväiseltä. Istuin tulee autossa melko korkealle ja vaikka sivupalkit hieman luultavasti blokkaavatkin näkymiä, lapsi silti näkee ulos paljon paremmin kuin turvakaukalosta. Parin automatkan kokemuksella olemme siis tyytyväisiä ja toivomme istuimen olevan hintansa väärti. Hieno se on ainakin :)

EDIT: nyt kun istuin on ollut käytössä jo pidempään, niin voin kertoa, että jalkatila tuntuu jäävän melko pian riittämättömäksi selkä menosuuntaan matkustettaessa. Meidän tyttösellä ei ole ainakaan pitkät raajat, pikemminkin on persjalkaista tyyppiä äitinsä tavoin ja kengät jalassa jalat jo jäävät koukkuun. Kokeilimme kääntää istuimen ja ottaa palkin käyttöön, mutta siihen tyttö on vielä taas ihan liian pieni. Kannattaa siis kokeilla istuinta ja arvioida jalkatilan riittävyys. Olen myöskin ollut pettynyt Cybexin toimintaan, koska eivät itse missään ilmoittaneet tai ottaneet jälleenmyyjiensä kautta yhteyttä vyön kiristysmekanismivikaan liittyen. Lukijan vinkistä otin itse yhteyttä liikkeeseen, josta istuimen ostimme ja edelleen odotamme osaa. Heillä ei ollut tällaisesta tyyppiviasta tietoakaan. Ei hyvä.

EDIT2: Istuimemme vika ei ollutkaan siinä osassa, jossa vikaa on yleisemmin ilmennyt. Jostakin syystä vyömekanismi lukittui kun lapsi istui istuimessa. Myyjäliike hoiti homman hienosti ja kävi vaihtamassa istuimeen koko rungon meillä kotona saakka. Vyön kiristys on edelleen tiukahko, mutta toimii kuitenkin huomattavasti helpommin kuin ennen. Penkin pyörivä alusta on osoittautunut todella käteväksi, siinä säästää omaa selkäänsä tosi paljon. Kaikki taas kunnossa. Jos vikaa ilmenee, kannattaa ottaa myyjään yhteyttä ja tarkistuttaa penkki!

8 kommenttia:

 1. Heippa, kiinnostaisi tietää mitkä teidän kokemukset jo näin pidempään sironaa käyttäneenä ovat. Ja tuntuuko pieneltä niinkuin moni tuntuu moittivan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Lapselta loppuu aika pian jalkatila selkä menosuuntaan matkustaessa. Ollaan juuri pohdittu istuimen kääntämistä kasvot menosuuntaan, kun lapsi istuskelee jo jalat koukussa jos selkänoja on kallistettu kunnolla taaksepäin. Mutta ei se muuten kyllä mielestäni ahdas ole ja tyytyväisiä ollaan oltu. Vielä ei siitä palkista ole siis kokemuksia, mutta viispistevöiden kanssa penkki on toiminut hyvin. Ainoa miinus on tosi tiukka vöiden kiristysmekanismi, remmiä saa repiä melkein kaksin käsin, jotta turvavyöt saa riittävän kireiksi.

   Poista
  2. Hei! Löysin tänne hakusanalla cybex sirona..meillä vöiden kanssa sama ongelma ja valitin siitä. Se on ihan todellinen vika-selkänojassa (tai siis sen takana, siellä missä ohjekirja on) oleva pleksi on mahdollisesti taittunut ja estää vöiden normaali kulun. Tähän on kuulemma tulossa uusi levy ja sen saa itse vaihdettua ilman työkaluja.

   Poista
  3. Hei vaan! Kiitos vinkistä - pitääkin ottaa yhteyttä sinne mistä istuimen ostimme. Vähän ihmeteltiin, että miten voi olla niin tiukka se mekanismi. Tutkittiin oliko hihnat kenties mutkalla siellä takana, mutta ei. Tämä selvensi nyt asiaa paljon :)

   Poista
 2. Hei! Sironaa harkitaan. Mietityttää kuitenkin nuo keskustelupalstojen kommentit siitä, ettei pääntuessa riitä säädöt kuin 2-vuotiaaksi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Meidän tyttönen on nyt vajaa 1,5 v ja istuimessa on kyllä vielä reilusti tilaa kasvaa ylöspäin. Nenä menosuuntaan istuu ja pää näkyy niukasti palkin takaa kokonaan (pituutta n. 80 cm). Päätuessa loppuu säätövara sitten, kun hartiat ottaa siihen ylimmässä asennossa kiinni, pitkäselkäisillä lapsilla varmaan siis nopeimmin. Kannattaa käydä testaamassa liikkeessä, niin näkee millaiset mittasuhteet istumisessa on suhteessa omaan lapseen. Istuinhan on tarkoitettu max 18 kiloisille, en usko, että tuo pääntuen säätö ehtii muodostua ongelmaksi ainakaan meillä.

   Koo

   Poista
 3. Hei. Uusin malli 2013 käyty testaamassa meidän 5v/110cm tytöllä ;). Hyvin mahtuu! Olemme siis miettineet kyseistä istuinta meidän 7kk vauvalle. Netin keskustelupalstojen kautta saimme myös käsityksen, että penkin päätuen säätö jää lyhyeksi. Tämä ongelma on kuulema vanhemmassa mallissa ja tässä uudessa 2013 tulleessa on "ongelma" korjattu. Testasimme siis tämän uuden istuimen jo "liian isolla" lapsella ja kyllä tuo meidän iso neiti mahtui siihen vielä istumaan. Nyt kuitenkin penkin säädöt maksimissaan eikä enempää säätövaraa/ lapsen kasvuvaraa siihen jää. Joten alle 110cm/18kg lapsi penkkiin mahtuu :)

  Äiti ja tytöt

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Kiitos, että kävit kertomassa täällä, ehkä jollekin on tästä apua kun pohtii vaihtoehtoja :)

   Poista